GİRESUN ALUCRA İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Alucra´nın Kuruluşu

 

 

20-02-2019 

 

 

 

 

Alucra, 1876 yılına kadar Mindeval (Teşdik) ve Kovata adında iki nahiye olarak idare edilmiş, 1896 yılında kaymakamlık olduğunda Şebinkarahisar Mutasarrıflığına bağlı bulunuyordu.

Alucra, 1933 yılına kadar Şebinkarahisar İl’ine bağlı ilçe iken, 1933 yılında Şebinkarahisar’la birlikte Giresun İl’ine bağlı bir ilçe merkezi haline getirilmiştir."

Böylece Alucra, Şebinkarahisar ve sonra Giresun´a bağlı olmak üzere 103 yıllık ilçe statüsünde bulunmaktadır.

Edebiyat tarihimizin ünlü ismi Şemseddin Sami bir eserinde Alucra hakkında şunları der: “Elvecre, Sivas Vilayetinin Karahisar-i Şarki Sancağında ve sancağı sark cihetinde bir kaza olup, merkezi Karahisar’dan 7 saat mesafede bir hükümet konağıyla bir iki han ve fırından ibarettir. Kaza 6 nahiye ve 4 karyeden mürekkep olup, ahalisi 20.000 raddelerindedir ki bunları da hemen cümlesi Müslümandır. Deren kazada 40 cami ve mescit, 6 medrese, 56 mektep mevcuttur. Arazisi oldukça münebbet olup, hubûbat metnua ile sebze ve meyveleri envai hâsıl olur. Magmulat sinaiyyesi aba ve kilimden ibarettir. Ormanları dahi çoktur. Derun kazada bir demir madeni bulunuyor. Merkezi kazada bahr cuma irtesi bazar ve bahar sene Mayısında 7’sinde panayır kurulur.”

Alucra yöresinin merkezî yönetimi, simdi mahalle olan Kemalli ve Babapınar´dan (Parak) idare edilmesine karsın, daha sonra merkez, şimdiki kurulu olan yerinde olmasına karar kılınmıştır.

Alucra’nın ilçe oluşundan itibaren belediye başkanları şunlardır:

1.       Salih BULUTÇU

2.       Şevket EKŞİ

3.       Mehmet BULUTÇU

4.       Tevfik EKMEN

5.       Lütfü AKMEN

6.       Mehmet TEKOĞLU

7.       Vehbi ÇELİK

8.       Yasar EKMEN

9.       Kazım DANDIR

10.    Kemal BIYIKÇI

11.    Ahmet ERİLLİ

12.    İbrahim BIYIKÇI

13.    Osman SÖYLEMEZ

14.    Hasan YAĞCIOĞLU

15.    Asım KAYMAKÇI

Alucra İlçesi’ne, kuruluşundan günümüze kadar emeği geçen başlıca eşhas şunlardır:

1.   Molla Durmuş (Mollaoğlu Durmuş Ağa): Kökeni Oğuzlar´a dayanıp, ailesi Semerkand-Buhara göçmenlerindendir. Babasının adı Mehmet´tir. Alucra’nın kurucularından olup, Alucra’nın Kemalli Karye ´sine yerleşmiştir. İlçenin ilk idari amiri, Molla Durmuş’un himayesi altında meskûn olmuştur. Molla Durmuş, İlçe İdare Amirliği’nde üye olarak da bulunmuş olup, bir süre müftü vekilliği de yapmıştı.

2.     Zihar İmamı Hacı Hasan Efendi´nin en başarılı talebelerinden olup, ömrü vefa edinceye kadar Kemalli Köyü´nün imamlığını da yapmıştır. İki devlet ve dolayısı ile iki kültür görmüş olan Molla Durmuş büyük bir nüfuza sahip olup, bu bölgede Serbest Fırka’nın kurucularından olmuştur.

3.   Ekşioğlu Hacı Osman Efendi: Osmanlı Devleti´nin Arap Yarımadası’ndaki son toprak parçası olan Mekke´yi beklemekle görevli Asakir-i Mensure-i Muhammediye ordusunun tabur imamlığını yapmıştır. Zamanında, Alucra yöresinde büyük nüfuza sahip olup, ilçenin kurulusunda büyük emekleri olmuştur.

4.       Tevfik Bey (Ekmen)

5.       Abdülhamidoğlu Behre Ağa

6.       Bulutçuzade Salih Efendi

7.       Osman oğlu Yusuf Ağa (Köymen)

8.       Rüstem Bey (Yakupoğlu)

9.       Topal Rüşan

10.    Celde Yusuf (küçük)

11.    Bulutçuzade Mehmet Efendi

12.    Öksüzoğlu Şükrü Ağa

13.    Abdullah Efendi (Sağlık)

14.    Yarim Ağa

15.    Çıtıroğlu Temel Efendi

16.    Bölük Emin

17.    Kızıloğlu Hacı İbrahim Efendi

18.    Ahmetoğlu Lütfü Efendi

19.    Saymuhalli Müftü Hacı Osman Efendi

20.    Pirillili Kör Ahmet Ağa

21.    Reis Vehbi Efendi

22.    Reis Tekoğlu

Yunus Emre mahallesi Kemallı Caddesi No28 Hükümet Konağı Binası Kat4 Alucra / GİRESUN - 0 454 751 32 29

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.